Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı

Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı Dr.Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun İkincisi Yapıldı

Vakfımız ve İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Halk Sağlığı Okulu'nun ikincisi 18-23 Eylül 2024 tarihleri arasında Vakfımızın Beylerbeyi Merkezinde yapıldı. "Kriz, Göç ve Derinleşen Yoksulluk’ temalı okulumuza başta halk sağlığı ve sosyal bilimler alanında çalışan doktor ve akademisyenler katıldı. Beş gün süren programda altısı şehir dışından gelen 24 konuşmacı yer aldı.

Okulumuzun birinci gününde açılış ve tanışmadan sonra Halk Sağlığı temel kavram ve konularının üzerinde konuşuldu. Okul Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasin “Halk Sağlığı ve Kapsamını Anlamak” konulu, Okulun Bilimsel Komite Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek ise “Sağlık Kavramının Değişen Anlamı” ile ilgili bir sunum yaptı. Bu konuşmaların ardından Doç. Dr. Figen Demir “Epidemiyolojide Nedensellik Kavramı ve Araştırmalarda Hasta Kaynaklarını Tartışmak, Araştırma Tiplerini Sınıflamak ve Uygun Örnek Büyüklüğünü Hesaplamak” başlıklarıyla anlatım yaparken birinci günün sonunda Prof. Dr. Sebahat Dilek Torun Biyoistatistik alanında “Temel İstatistik Kavramlarını Ele Alıp Uyun Test Seçimini Tartışmak” başlığıyla sunum yaptı.

Programımızın ikinci gününde Prof. Dr. Uğur Sezerman, “İnsan Genom Projesi ve Aktarımsal Tıp” üzerine katılımcılarımıza güncel tartışmaları ve bilgileri aktardı. Prof. Dr. Gamze Varol “Sağlık Etki Değerlendirmesi’nin (SED) Amacı ve Bileşenleri”ni anlattıktan sonra katılımcılarla birlikte Kanal İstanbul Projesi üzerine SED uygulaması yaptı. Programımızın öğleden sonraki kısmında Prof. Dr. Kayıhan Pala Dünyadaki “Sağlık Sistemleri ve Türkiye’deki Sağlık Sistemi” üzerine iki sunum yaparak konuyu farklı boyutlarıyla tartışma olanağı yarattı. Son olarak Prof. Dr. Pınar Okyay “Türkiye’nin Sağlık Önceliklerini ve Çağdaş Halk Sağlığı Yaklaşımları” nı aktardı ve böylece ilk bölüm tamamlanmış oldu.
İNSEV Dr. Hafız Cemal Halk Sağlığı Okulumuzun ikinci teması “Yoksulluk ve Derinleşen Kriz” idi. Programımızın 3. Günü Prof. Dr. Fikret Adaman’ın, yoksulluğun tanımını, ölçütlerini ve farklı yoksulluk hallerini dışlanma kavramı üzerinden tartışmasından sonra Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan hastalığın nedenlerine yoksulluk temelli bakılması gereğini ve sağlığın sosyal belirleyicilerini aktardı. Ardından, Anayasa Hukukçusu ve Nöropsikolog Prof. Dr. Öget Öktem Tanör yoksulluğun zeka gelişimi ile ilgili ilişkisini tüm boyutları ile birlikte değerlendirdi.
Öğleden sonraki ilk sunum, kendisi aynı zamanda katılımcımız da olan Öğretim Üyesi Dr. Dilek Özsoy tarafından yapıldı. Sosyal politikanın temel kavramlarına kendisi ile giriş yaptık. Sonrasında sözü Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şube Başkanı Sn. İkram Doğan aldı. Doğan bizlere dünyada sosyal hizmetin dünyada ve Türkiye’deki işleyiş mekanizmalarını ve dönemsel olarak değişimlerini aktardı. Günün son konuşmacısı insan hakları ve kent yoksulluğu alanında çalışmalar yapan aktivist Sn. Hacer Foggo idi. Foggo ‘nun bizlere nasıl bir sosyal bir politika ve sosyal hizmet anlayışı olması gerektiğini saha deneyimleri ve yerel yönetimler üzerinden aktarması ile o günkü programımız tamamlandı.Halk Sağlığı Okulu programınınız diğer bir önemli bir teması ise “Göç” idi. Göç araştırmaları üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Didem Danış göç kavramını ve farklı göç biçimlerini, Birleşmiş Milletler uygulamalarını ve entegrasyon süreçlerini anlattı. Bu girişin ardından Prof. Dr. Cangül Örnek, dünyada göçmen karşıtlığı temelinde yükselen ırkçılığı ve sağ politikaları, yeni faşizm kavramını aktararak yeni bir tartışma boyutu sağladı. Ardından Prof. Dr. Mehmet Nuri Gültekin Gaziantep’teki göçmenlerin kent kültürü ve ekonomisine etkisini veriler ve deneyimleri üzerinden aktardı.
Göçün sağlık boyutunu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Melikşah Ertem sağlık hakkı eksenli olarak ve Türkiye’deki Göç Sağlığı Hizmetleri kapsamında ele aldı. Hemen ardından Dr. Ayşecan Terzioğlu Türkiye’deki göçmenlerin sağlık hizmetlerinde karşılaştıkları ayrımcılık tartışmalarını göçmenlerle yaptığı niteliksel araştırmalar üzerinden aktardı.
Programın dördüncü gününde salgın konuşa giriş niteliğinde Doç. Dr. Osman Elbek tıp ve hekimlik kavramlarını tarihsel, kültürel ve politik boyutlarıyla değerlendirdi. Elbek’in ardından Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu Covid pandemisinin tetiklediği sağlıktaki hizmet dönüşümünü, Prof. Dr. Ejder Yıldırım ise pandeminin birey ve ruh sağlığı üzerine olan etkilerini tartıştı.
Programımızın beşinci ve son gününde Prof. Dr. Alpay Azap pandemi sürecinde Türk Tabipleri Birliğinin çalışmaları ve rolü üzerine bir sunum yaptı. Son dersimiz Prof. Dr. Sibel Sakarya’nın gelecekte olabilecek bir salgına hazırlık ve sağlık önlemlerini eleştirel bir bakış açısıyla aktarmasıyla tamamlandı.
Son olarak gelecekte Halk Sağlığı alanında bireyselleştirilmiş koruyucu hekimlik ile toplumcu bir halk sağlığı anlayışlarını karşıt görüş olarak Doç. Dr. Haluk Çalışır ile Doç. Dr. Osman Elbek tartıştı.
Bu günün sonunda katılımcılarımızdan okulumuzla ilgili geri dönüş yapmalarını ve gelecekte nasıl bir eğitim programı olması gerektiği ile ilgili görüşlerini aldık. Katılım belgeleri dağıtılıp fotoğraflar çekildi ve programımız böylece tamamlanmış oldu.
Okulumuzun hazırlanıp gerçekleşmesinden çok büyük emekleri olan İNSEV Genel Sekreteri, Okul Başkanımız, Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yasin’e ve Bilimsel Kurulu Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Osman Elbek’e vakfımız adına çok teşekkür ederiz. Ayrıca beş gün boyunca Sağlık, Halk Sağlığı, Göç, Kriz, Yoksulluk ve Pandemi gibi günümüzün en temel sorunlarına çok boyutlu bakmamızı sağlayan, güncel tartışmaları ve gelişmeleri bizlere aktaran ve programımıza katkı sağlayan tüm konuşmacılarımıza minnettarız. Okul programımızı başından itibaren büyük bir heyecanla takip eden katılımcılarımıza, organizasyonda destek veren Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Sağlık Vakfı çalışanları Belgin Dağdelen ve Müzeyyen Kerem’e, ve Okul Sekreteri Yasemin Bilsel’e içtenlikle teşekkür ederiz.


up