22 Aralık 2017 günü Aynalıkavak Toplantı Salonunda Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim ve Eşi Sabiha Lokmanhekim Sağlık Vakfı, İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı ile birlikte “Düzensiz Göçmenlerin Sağlığı” başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya göçmen temsilcileri, sağlık çalışanları ,uzmanlar ve göçmenlerle çalışan birçok sivil toplum kuruluşun temsilcisi katılım sağladı.
Vakfımızın destek verdiği “Göçmen Sağlığı Destek Programı” hakkında bilgilendirmenin de yapıldığı toplantının moderatörlüğü’nü Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç Dr. Figen Demir yaptı. Demir toplantının başında göçmen, mülteci, sığınmacı kavramlarına kısaca değinerek düzensiz göçmenin tanımını yaptı. Ardından sözü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof Dr. Sibel SAKARYA aldı.
Sakarya; göçmen sağlığının belirleyicilerinin; göçmenlerin anayurtları ve göç ettikleri ülkelerin koşullarından bağımsız olmadığını, göçmenlere sunulan sağlık hizmetlerinin sadece sağlık erişiminden ibaret olamayacağını aynı zamanda ayrımcılık içermeyen, ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz olması gerektiğinden bahsetti. Son olarak Merkezi Brüksel’de bulunan Göç ve Entegrasyonu Politika İndexinin (MIPAX) Türkiye’nin Entegrasyon Karnesindeki sağlık notunun düşük olması konusuna değindi.
Kumkapı bölgesinde faaliyet gösteren Kumkapı Polikliniğinin kurucularından Dr. Ahmet KAYA “Göçmenlerle Çalışmak” başlıklı sunumunda polikliniğe başvuran göçmenlerin profilini , ne tür sağlık sorunları yaşadıklarını, hastalıklarını nasıl tanımladıklarını ve onlara sağlık hizmeti verirken karşılaştığı zorlukları örnekler üzerinden anlattı.
Helsinki Yurttaşlık Derneği ve Sınır Tanımayan Doktorlar Kuruluşu’nun birlikte yürüttüğü Nefes Rehabilitasyon Merkezi Proje sorumlusu Dr. Deniz MARDİN ; kendi ülkelerinde kötü muameleye maruz kalmış göçmen ve mültecilere psikososyal ve tıbbi vaka yönetimi konusunda destek verdiklerini , ülkemizde göçmenlerin sağlık hizmeti alırken turizm yasası kapsamında olduğunu ve normal fiyatlandırmanın 4 katı fazla bir tarifeyle karşılaştıklarını ifade etti.
Ayrıca programda İstanbul Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof.Dr. Zeki KILIÇASLAN göçmenler ve tüberküloz konusuna değinerek, göçmenler arasında tüberküloz vakalarının sıklığını ve Türkiye ‘ de Verem Savaş Derneği’nin tedavi desteğini ,sağlık hizmetlerinin göçmenlerin ülkelerinin gelir düzeyine göre tarifelendirilmesi gerektiğini söyledi. Programda göçmen temsilcileri sağlık hizmetlerine erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıları karşılaştıkları sorunları kendi hayatlarından örnekler vererek anlattılar.
Göçmenlerle çalışan birçok sivil toplum kuruluş temsilcilerinin dinleyici olarak katıldığı toplantıda, konuşmacılara konuyla ilgili sorular sorularak program son buldu.