Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı

Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı

Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu Beşinci Toplantısı
7 Eylül Cuma Akşamı Dr. Hafız Cemal Lokmanhekim Sağlık Vakfı Beylerbeyi Merkezinde Sağlık ve Toplum Çalışma Grubu’nun (STÇG) beşinci toplantısı yapıldı. Çocuk istismarı konusunun tartışıldığı toplantıda Acıbadem Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Işıl PAKİŞ “Çocuk İstismarı ve Uygulama Örnekleri ile Müdahale” adlı sunumunu bizlerle paylaştı. PAKİŞ 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’nda çocuk istismarı ile ilgili yürürlüğe giren Çocuğun cinsel istismarı (TCK 103.), Reşit olmayanla cinsel ilişki ( TCK 104.) ve Cinsel Taciz ( TCK 105.) maddelerinin tarihsel sürecini aktardı. 2005 yılında yapılan düzenlemelerin önceki yılların mevcut maddelerine göre daha kapsayıcı olduğunu ve yeni tanımlamalar getirdiğinden bahsetti. Ancak ileri tarihlerde maddelerin sık sık değiştiğini, 2014’de cezaların ciddi miktarda artırıldığını, suç kapsamlarının genişletildiğini, 102. Maddedeki  “mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulmasının halinin “ zorunlu olmaktan kaldırıldığını ifade etti. 2018 Temmuz ayında ise ceza kapsamının cinsel kastrasyona vardığını, yapılan itirazlarla şu anda geçici olarak durdurulduğunu bizlere aktardı. PAKİŞ Adli Tıp Kurumu’nda çocuk istismarı konusunda karşılaştığı bir vakayı bizlere anlatarak sunumunu tamamladı.
Bir İz Derneğinden Psikolojik Danışman Özlem MUMCUOĞLU “Çocuk İstismarı ve STK Örnekleri” sunumunda, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarındaki deneyimlerini bizlerle paylaştı. Özellikle rehber öğretmenlerine verilen eğitimlerin çok önemli olduğunu ve çocuk koruma sisteminin uygulamadaki boşluklarını toplumdaki birçok kurumun bir arada çalışarak giderebileceğinden bahsetti.
Toplantı, bir sonraki STÇG’nin buluşma tarihi ve konusu belirlenerek sonlandırıldı.


up